Boris

25-09-1990 / 13-11-1998

 

                      renpas  boris 1.jpg (36686 bytes)

 

Boris is niet echt een rastypische husky, zoals de meeste mensen een husky zien, geweest. Van pup af aan heeft hij eruit gezien als een beertje en toen hij volwassen werd, zag hij er uit als een beer. Hij was stevige, niet te grootte husky maar met heel veel haar. Zelfs als hij in de rui was, hield hij gewoon veel haar. Ook voor de slee was het één van de sterkste honden vandaar ook zijn functie als wheeldog, zij die de slee als laatste de bocht door trekken.

Het karakter van Boris was heel zachtaardig, geen hond die voor moeilijkheden zorgde of kreeg. Hij was door één van de honden (Trouble) aangenomen als "vriend". Het was wel wederzijds maar Boris kon makkelijk zijn eigen boontjes doppen. Maar Boris werd verafgood door Trouble dus zorgde hij ervoor dat de andere uit de buurt moesten blijven, Boris trok zijn schouder maar is op en stond op en liep weg.

Boris is vrij jong gestorven, eigenlijk op de top van zijn leven en alweer in topconditie gebracht voor de aankomende sneeuwwedstrijden. Maar ondanks dat is hij toch overleden aan een acute auto-immuunziekte, welke zich openbaarde naar zijn jaarlijkse inenting en de rabiësprik. Bij de auto-immuunziekte gaat het lichaam zich verweren tegen de gezonde bloedcellen, hierdoor kreeg Boris een versnelde afbraak van zijn spieren en na drie weken werden er spieren uitgeschakeld.   De laatste dag dat Boris heeft geleefd kreeg de spier die er voorzorg dat het luchtklepje tussen zijn slokdarm en zijn luchtpijp ging uitvallen. Hij kreeg steeds te weinig lucht en dreigde te stikken, uiteindelijk gingen deze aanvallen wel 20 minuten duren. Boris was onder behandelen bij de universiteit in Utrecht. En daar kreeg hij de aanvallen om het half uur. Toen is ook ter plekken besloten om hem hiervan te verlossen, een hond die zo in ademnood komt vraagt maar om één beslissing. 

Boris is in deze drie weken van onze eigen dierenarts overgebracht door ons naar Utrecht gebracht,  omdat ze hem daar beter konden onderzoeken om te weten te komen wat er aan de hand was en hem dan ook acuut konden behandelen. Hij is daar een week op de I.C. geweest, waar hij behoorlijk wat onderzoeken moest ondergaan voor dat de uitslag: auto-immuun naar boven kwam. Toen hij van de I.C. af mocht hebben wij besloten om Boris naar huis te halen, omdat ze op dat moment niets meer met hem zouden doen want het was nu wachten op de uitslagen van alle bioptie's die zij bij hem hadden gedaan. Ons besluit dat we hem thuis wilden hebben was omdat Boris zou kunnen overlijden in de tijd dat we moesten wachten op de uitslagen, wij dat dan liever hadden bij ons en bij de andere honden en niet, dat het gebeurden als wij er niet bij konden zijn in een kale universiteit. Boris is deze week mee naar mijn werk gegaan, waar hij in alle rust kon zijn met op zijn tijd een wandeling en waar we hem de verzorging en aandacht hebben geven die hij nodig had. Dit tot de ochtend dat het volledig misging.   

Terug naar Husky's