Dagboek van het eerste levensjaar van NEXT

 

Op deze pagina gaan we het eerste levensjaar van NEXT bijhouden.

25-12-2007 Nog één week en Next wordt alweer één jaar oud. Het is een leuke hond voor ons geworden. Ze heeft een heel ander karakter als dat Flirt-le heeft. Next is onzeker met verschillende dingen(honden, volwassen mensen die ze niet kent, kinderen en schrikt snel) en Flirt-le trekt daarbij haar schouder op en loopt weg als ze daar niets mee wilt, heeft daardoor ook nooit een conflict. Next met haar geblaf wordt nog wel eens nagejaagd, maar Flirt-le gaat dan meestal even kijken of dat het goed gaat. Next vertoont onzeker in het begroeten van andere honden, spelen doet ze hoofdzakelijk alleen met Flirt-le. Als het overdag is dan gaat het nog wel maar in het donker worden alle honden luid verwelkomt. Met de training gaat het perfect, het is een leuke hond voor Leo om mee te trainen. We hebben haar werkboekje aangevraagd met het idee dat ze in het volgende jaar het G&G examen gaat doen. Alle oefeningen gaan geweldig alleen met de oefening verdraagzaamheid moet nog heel hard getraind worden. Ze is uitgegroeid tot een lange slungel, nog totaal niet in de breedte gegroeid en weegt 26 kg dus ze zal nog wel iets zwaarder gaan worden. Ze gaat nog steeds mee in de ochtend mee naar de zaak maar het opsluiten in de bench als ze in de middag thuis blijft is een probleem want ze breekt eruit, met een harde klap tegen de bench maakt ze hem weer open. Dus die zal zijn langste tijd wel in huis hebben gestaan.

15-07-2007 Next is al weer een half jaar oud. Ze groeit geweldig hard, ze weegt op dit moment al 21 kilo en is qua grootte, Flirt-le al bijna aan het inhalen. Ze heeft nog steeds een klein koppie met grootte oren en haar vacht is een toverbal. Op dit moment zit er op haar rug een beige vlek maar je ziet al dat daar weer dat er een zwarte ondervacht doorheen gaat komen. Haar kraag begint tevens ook beige haren te vertonen. Het haar van haar staart begint al te groeien maar heeft nog geen ondervacht dus is nog steeds een dun lang onhandig apparaat, die over tegenaan slaat. Met de training gaat het nog steeds erg hard, ze leert snel en is netjes. Ze is aan het apporteren, sorteren, voorkomen, aan de voet, terugplaats zenden, blijven in zicht met de "af" en de "zit" en uiteraard het volgen, los en aan de lijn.

04-06-2007 Weer een paar weken verder, qua grootte, zwaarder en weer een hoop dingen ondervonden. Tot de conclusie gekomen sommige andere honden nu toch wel leuk beginnen te worden en als je blaft dat ze dan toch wel weggaan of vluchtend de benen strekken. Dat de klanten die in de zaak komen eigenlijk wel gezellig zijn, dat kinderen eng zijn. Dat als er visite komt je mannen niet in de kruis mag springen want dan gaan ze buigen en hebben soms wat last ervan. Dat als je met de puppy-obedienceles hebt dat je aan het werk bent en dan doe je niets met een speeltje wat je wordt voorgehouden maar daar schijnen nog niet aan te willen want de baas moet het elke week blijven proberen. Ook al legt hij uit dat ze thuis echt wel wil spelen. Maar verder gaat het echt lekker met Next, ze begint redelijk een eigen mening te krijgen, zoals in de nachtelijke uren of als wij ergens op visite zijn de bench uit te breken. Hoe, ze het doet ben ik nog niet achter maar zolang ze niets sloopt moet het maar, anders moeten we iets anders gaan verzinnen. 

17-05-2007 Maandag zijn we met Next naar de dierenarts geweest want we moesten haar rabiës enting nog halen want we gaan weer naar Duitsland. De fokker van de meisjes heeft gevraagd of dat we Flirt-le wilde inschrijven voor een tentoonstelling waar zij ook naar toe willen. En omdat we er dan toch zijn, hebben we NEXT maar ingeschreven in de welpenklasse.

De puppy-obedience gaat nog steeds lekker ze zijn al druk bezig met het "terugzenden naar de riem" en het apporteren van het blok. Bij het onder de hand "volgen" is het verwonderlijk om te zien hoe netjes ze dat doet als een volleerde hond. Tevens is het zo grappig en mooi om te zien hoe zo'n kleine pup het voorkomen doet. Als ze bij Leo voor moet komen zitten, zit ze strak tegen hem aan, met haar koppie kaarsrecht strak naar boven kijkend.

Gisterenavond zijn we met Next naar een puppyparty geweest, die georganiseerd werd door de dierenarts. Ik wilde daar naar toe omdat ik me toch wel enigszins zorgen maakte of dat alles met haar wel goed zou komen. Ze is/was nog steeds terughoudend naar mensen en naar andere honden. Gisterenavond heeft ze laten zien dat ze gewoon iets meer tijd nodig heeft om te herstellen en dat ze dan gewoon heel vriendelijk iedereen, mens en hond, gaat begroeten. Verder heeft ze laten zien dat ze lekker kan spelen met kleine en grote honden. Daarna is ze eens lekker de hele praktijk gaan onderzoeken en sloot zich daarna weer bij de puppygroep aan.

09-05-2007 We zijn al weer bij les 6 van de puppy-obedience. Ze vindt het geweldig om te werken met Leo, dat Flirt-le en Jumper langs de kant zitten te piepen omdat ze mee willen doen, maakt haar geheel niets uit. Ze heeft haar oefeningen al een lekker stukje uitgebreid. Ze loopt met de hand-touch al een flink stuk te "volgen" en heel netjes aan de linkerkant van Leo met dicht tegen het been aan, het "komen op bevel" ziet er al zo mooi uit. Flirt-le zit met schaamte te kijken want zij laat nog wel eens een steekje vallen met de afstand tot mij en het recht voorzitten. De gebruikelijke oefeningen zoals de "zit" en de "af" gaan als een speer.

De verder ontwikkeling met NEXT lopen ook redelijk, al blijft ze terughoudend naar mensen en naar andere vreemde honden. Op mijn werk is ze nog steeds niet overenthousiast naar de klanten, is ze wel geïnteresseerd naar de klanten, dan geeft ze aan dat ze moet plassen (je moet hem maar door hebben). Hoe zit Next er op dit moment uit? Ze wordt een uit de kluiten gewassen pup, heeft hele lange benen, je kan de ribbetjes tellen, eet als een dijkwerker en ze weegt op dit moment 15 kilo. Ze is sinds twee weken al hoger als dat Jumper is. Ze is een beetje uit verhoudingen, nog een klein puppyhoofdje met nog heel veel pluizig puppyhaar met grote voeten die op zeer hoge benen staan, ze krijgt al wel een diepe borst maar nog een klein kontje. Grote harige rechtop staande oren.

08-04-2007 Next heeft haar eerste Obedience-les achter de rug. Er is begonnen met de hand-touch, het kijken van onder af naar de hand, het voorkomen met de out, de twist, de linkerdraai, het spelen en het voedselcircuit. Wat ze liet zien was verbluffend, Next heeft een beetje weg van een piranha dus voor voer doet ze alles. Donderdagavond samen met Leo en Marrie heeft ze alleen in de puppybak alle oefeningetjes nog eens doorgenomen, het maakt haar niet uit wie met haar werkt als er maar voer in de buurt is. 

Next heeft haar laatste enting gehad en moest gewogen worden, tot mijn verbazing woog ze 9,2 kilogram met een leeftijd van 13 weken. Ze is in drie weken tijd drie kilo aangekomen maar volgens de dierenarts is een kilo per week een goede score. Ze gaat goed met haar socialisatie als ze schrik hersteld snel en gaat dan verder met onderzoeken. Op mijn werkdagen gaat ze nog steeds alleen mee naar de salon, over het algemeen ligt ze rustig in de keuken te slapen, na het wakker worden doet ze even een rondje door de salon om de klanten op een zeer vriendelijke manier te begroeten. Ze speelt even met een voerbal, waar brokjes uitvallen als je hem wegrolt en gaat dan weer slapen. Tussen de middag breng ik haar naar huis, waar ze lekker even de beest uithangt met Jumper en Flirt-le in de tuin. Gister in de zaak had ze even een uitbundige bui, in het loopje weg neemt ze even mijn broek mee, die hier niet tegen bestand was dus een scheur in mijn broek. Vervolgens staat ze bij de kapstok, vind mijn jas gist hem van de haak af en sleept hem door de afgeknipte haren haar mand.  

02-04-2007 Morgen gaan we alweer de vijfde week in sinds NEXT bij ons is gekomen. Dan gaan we ook beginnen met de puppy-obedience. Met de clicker gaan we haar oefeningetjes aanleren. Next is flink bezig om alle nieuwe indrukken een plaatsje te geven, vreemde honden worden nog steeds een beetje argwanend onderzocht maar al snel breekt het ijs. De dagelijkse perikelen hebben geen invloed op haar, voorlopig gaat ze 's morgens als ik moet werken mee om haar met zoveel mogelijk verschillende mensen in aanraking te laten komen. Met de Husky's gaat het met de dag beter, ook al heeft Next al ondervonden dat je beter niet het eten uit de bak kan pikken van Kaluna, dat kan je nogal schade opleveren. Flirt-le is haar grote vriendin aan het worden, zodra ze wakker zijn liggen ze over en onder elkaar te rollebollen. De eerste paar dagen hebben we al het speelgoed moeten verwijderen omdat Flirt alles aan het arresteren was maar nu ligt het huis weer bezaaid met speelgoed. De tennisballen zijn gemeenschappelijk bezit en alle trektouwen worden gebruikt waarvoor zij dienen. Jumper houdt zich een beetje afzijdig en bekijkt het drukke gespeel en gestoei vanaf zijn bank, aan zijn lijf geen polonaise meer. Van de week gaan we haar laatste inentingen halen en daarna wordt ze nog uitgenodigd door de dierenarts voor een puppyparty, dan mogen de puppy's vrij rondneuzen door de praktijk om haar daar met andere puppy's te laten spelen zodat ze positieve ervaringen op te laten doen zonder dat de dierenarts iets bij de pups hoeft te doen.    

19-03-2007 Vanaf deze datum gaan we de dagelijkse perikelen opschrijven, hoe zij in het leven staat en hoe zij de socialisatie periode doorkomt.

Morgen is zij drie weken alweer bij ons en heeft al diverse obstakels moeten nemen die bepalend zijn voor de rest van haar leven. Zo is het voor een pup spannend als je in een roedel terecht komt waar een hiërarchie heerst, dat je een Husky-oma krijgt die behoorlijk streng de regels handhaaft, een Husky-oom die groot, nieuwsgierig maar toch wel lief is. Een kleine geelbruine smoushond, die net zo groot is als jezelf maar geen speelmaatje is omdat hij al boven de tien jaar is en daarom geen zin heeft om de strijd met je aan te gaan maar we blijven het proberen. En dan niet te vergeten een grote zus die eerst niets van je moet hebben, haar neus voor je optrekt, maar nu na drie weken toch wel lekker om mee te spelen is.