Nikolai

26-05-1992 / 10-10-2006

 

                               renpas nikolai.jpg (32681 bytes)

Nikolai, op dit moment nog steeds onze alfareu. Dit is hij geworden nadat hij eerst als hulphond heeft gefungeerd, met als taak de alfa in zijn rang te laten behouden, naast onze eerste alfareu, Qanaq. Toen deze was weggevallen en twee knokpartijen later, had hij de acceptatie van de andere huskyís.

Nikolai is een vriendelijke hond die een ieder die hij begroet voorziet van een lebber over het gezicht als je te dicht in de buurt gaat zitten. Tegenover de teven is hij een charmeur en bij de reuen laat hij zien welke hoge rang hij heeft maar is daarna verschrikkelijk sociaal ten opzichte van hen  dus worden ook begroet met een lik.

De foklijn waar Niki vanuit voortkom is veel meer op de mensgericht en daardoor veel toegankelijker voor opdrachten. Kaluna en haar inmiddels overleden zoon, Cosmic, hebben deze karaktereigenschap nog veel sterker. Zij liepen met de wandelingen zelfs los, alleen Kaluna heeft altijd de neiging als de haven in zicht komt alvast naar huis terug te rennen. Dat loslopen van de lijn met het wandelen is met de andere huskyís geen goed plan, die zouden we de eerste tijd niet meer terug zien en daarna als ze weer gesignaleerd zijn zouden ze nog met een snoekduik gevangen moeten worden.

In het team had Nikolai de taak van leidhond, geleerd van Sky, en heeft dit zelf later nog door kunnen geven aan Bungee. Hij was een constante loper en luisterde zeer goed. Samen met Bungee heeft hij de laatste zware wedstrijden voor ons gedaan voordat wij moesten gaan besluiten om te stoppen met de sledehondensport.

Nu hij de leeftijd van dertien jaar heeft bereikt is hij zowel lichamelijk en geestelijk in goede conditie maar je kan merken dat alles iets minder snel gaat worden. Wel is het herstel als hij een uitputtingsslag heeft geleverd op zichzelf na een loopsheid van onze Oudduitse Herderteef slecht. Maar als dertienjarige je kop ophol laten brengen en nachten oploopt omdat je het idee hebt dat je nog wel iets zou kunnen met die jonge meid is logisch dat je lichaam het af laat weten.

  Nikolai hier samen met Flirt-le

10-10-2006

Vandaag hebben we Nikolai inlaten slapen. Iets wat eraan zat te komen maar toch nog onverwachts en snel. Zondag had hij nog lekker op zijn eigen tempo door de tuin gekuierd en bij het eten vers gekookt vlees gehad. De dag erna ís morgens nog erg goed gegeten maar ís middags alleen maar in de kennel gelegen, dit was een aanwijzing dat het snel bergafwaarts ging, met het avondeten lekker in het nachtverblijf op een matras gelegd, kleedje over hem heen om hem warm te houden. Aan eten was al geen belangstelling meer. Bij de laatste keer kijken voor de nacht, lag hij nog steeds in dezelfde pose. De babyfoon op de harde stand gezet voor als het die nacht verkeerd zou gaan maar eigenlijk hadden we het vermoedden dat hij zelf zou inslapen in het bijzijn van de huskyís. Hij gaf nog wel reflexen maar hij zakten al ver weg. Deze morgen was hij nog gewoon in leven maar gaf als reactie, af en toe een kreuntje als je hem aanraakte. Alle keren dat we bij Nikolai gingen kijken de laatste dag, lagen Kaluna en Alby bij hem in de omgeving. Omdat we er geen lijdensweg van willen maken, hebben we de knoop doorgehakt.

Nikolai heeft tot het laatste aan toe, het prima naar zijn zin gehad zolang hij lekker achter Flirt-le aan kon gaan en hij zijn bak voer maar kreeg. Hij leefde al wel in zijn eigen wereldje. Zo af en toe zakte hij door de achterpoten maar als je hem dan weer op de rails zetten vervolgde hij zijn weg weer. Zín lichaam was op en versleten, het gehoor was nog minimaal, zo ook het zicht maar het koppie deed het nog. Tot gisteren, toen verdween de kracht van het leven, hij gaf het op. Hij is veertien jaar en vijf maanden geworden. Wij spreken van geluk dat wij van die honden hebben die bijna allemaal zo hoge leeftijd mogen bereiken. Zonder dat hij het door had of moeite mee had, heeft Alby zijn leiderschap overgenomen. Alby is al die tijd respectvol tegenover Nikolai geweest en is goed met de situatie omgegaan.

Terug naar Husky's