Qanaq

03-05-1985 / 31-01-1998

 

    renpas qanaq.jpg (33489 bytes)

 

Toen in 1995 de honden bij elkaar gevoegd zijn, was Qanaq de hond die alfahond bij ons in de kennel is geworden. Hij had de capaciteiten in zich om deze rol te vervullen. Dit is hij gebleven tot aan zijn dood. Hij was een stabiele rechtvaardige eerlijke leider tot die tijd is er geen ongetogen "blaf" gehoord.

In onze sledeteam heeft hij ook de functie als leidhond, eerst samen met Obelix een eerdere leidhond van Leo en daarna met Sky. Het was ongelofelijk om te zien, hoe deze honden konden samenwerken met elkaar. Hij heeft tijdens zijn loopcarričre ooit eens een schouderblessure opgelopen waaraan hij werd behandeld door een fysiotherapeut. Dit is toen gedaan met stroomstootjes, na enkele keren behandeld te zijn, heeft hij nog jaren goed voorop kunnen lopen in het team.

  Qanaq (rechts) met Sky als leidhonden

Hij heeft tot zijn twaalfde levensjaar de functie als leidhond gehad en toen was de koek op. Hij heeft nog twee jaar zonder werk geleefd, luierend op een kleedje in de sneeuw in de zon. Slapend of kijkend op zijn gemak hoe de anderen op weg gingen naar de start.

Het laatste jaar van zijn leven toen hij strammer werd, kreeg hij voor zijn leiderschap in de kennel, hulp van Nikolai, waar Qanaq was, was Nikolai ook. Hierdoor zijn er in de kennel ook nooit geen ongeregeldheden geweest om zijn leiderspositie over te nemen want deze oplossing werd door iedere hond geaccepteerd. 

Qanaq was een hele fijne en sterke hond, waar ik in het begin nogal eens een strijd moest leveren om hem te verzorgen. Maar na verloop van de jaren is hij dat gaan waarderen en kon ik doen met hem, wat nodig was. Zo had hij op zijn kop een spier die de functie opgegeven had en daardoor had hij een ingedeukt hoofd, dit gaf dagelijks een vies prutoogje, wat altijd schoongemaakt moest worden, dat kosten in het begin, net als de gewone vachtverzorging van hem, een behoorlijke strijd met mij voor hij zich overgaf, aan het idee dat het toch wel lekker was.

Qanaq is overleden nadat de kopspier verder ging uitvallen, het trok verder naar zijn kaakspier en hij moeite krijgen om zelfs geweekt voer naar binnen te kregen.

Terug naar Husky's