14-4-2006

De automatische piloot heeft zijn aankondiging weer gedaan. Maandag met onze vrije trainingsuur wilde ik het los-volgen met het in het vierkant uitgezette pionnen weer eens doen. Het los-volgen ervaart Flirt-le als het echte werk! Eerst even de “zit” met het doorvolgen daarna de “af”, deze moet nog met een extra commando. Om de oefening goed af te sluiten, wilde ik de zit nogmaals doen maar voordat ik bij haar terug was en haar het vervolgcommando kon geven, stond ze al en liep door. Verbaast kijk ik haar aan, dit heeft ze nog nooit gedaan. Er is maar één oplossing, pionnen weer weg zodat er door Flirt-le niet voorspeld kan worden met welke oefening we bezig zijn en als we haar laten zitten/liggen tijdens het volgen niet gelijk weer naar haar toelopen maar geregeld een afzwaai doen.

Er is besloten om 20 april een proefexamen af te nemen om te zien hoever we zijn voor het examen. Met iemand van buiten de vereniging maar wel iemand die zelf heel veel ervaring heeft met keurmeesters en het examen. En de kennis heeft van op welke punten de examinators letten tijdens het examen. Dus tot deze datum wordt het er hard aan werken. Maar steeds als ik de puntjes op de i wilt zetten, verzint Flirt-le weer iets, waardoor de automatische piloot weer wordt geactiveerd. Ik begin langzaam in te zien dat ik een na-denker bezit, die snel de oefeningen door heeft en het dan zelf wel kan. Dus waar we op moeten letten met trainen is, dat de oefeningen vaak gevarieerd moeten worden en dat ze het eindresultaat van de oefening niet te vaak moet doen.

20-4-2006

We gaan één uur eerder beginnen want alleen de oefeningen: verdraagzaamheid, staan en betasten, gebit tonnen en de “blijf” zijn gezamenlijke oefeningen. De overige worden individueel gedaan. Leo heeft besloten om de videocamera mee te nemen en zoveel mogelijk te filmen van de avond. Een paar van de collega-cursisten lopen te stuiteren in hun schoenen van de zenuwen, nu kan ik de boel aardig verborgen houden voor de niet-kenners maar degene die mij langer kennen van de vereniging zien dat Bri in de zelfde toestand verkeert. Dus wijselijk blijf ik uit de buurt van de overige cursisten. Want het zal mij toch niet weer gebeuren zoals bij mijn allereerste examen met de Husky: Nisling dat ik door mijn zenuwen de meest idiote dingen uithaal en de hond compleet in verwarring bracht. De gezamenlijk oefeningen zijn goed gegaan bij de “blijf” zijn alle honden uit positie gekomen, de mijne niet. Alleen het geblaf van haar is vanavond overweldigend. Nu, even wachten op onze beurt zodra we aan de beurt zijn gaan de oog- en oorkleppen op. Ze loopt lekker, wel luid blaffend, hoor. Bij het los-volgen blijft ze na drie hoeken staan (ze verwacht een commando, ze kan tellen, bij het pionnen werk was het na zoveel keer de hoek om, komt een commando) Ik roep haar weer bij me, ze heeft snel de concentratie weer gevonden. De “terugplaats zenden” volgt, dit wordt rustig uitgevoerd daardoor is het niet te zien dat ik géén commando heb gezegd bij het “aan de voet”, ze gaat dan als een raket terug naar haar riem en ploft neer naast haar riem. Alleen volgt nu de “apport” nog, waar wederom geen problemen zijn, op het knagen op het blok na. Ik ben niet geheel ontevreden maar ze kan beter en netter werken. In haar beoordeling staat een opmerking over het “hinderlijk blaffen” en de rest van de aantekeningen heb ik aan mezelf te danken. Het Cynophilia examen kan aan gevraagd worden, waarschijnlijk wordt het 8 juni.

28-4-2006

Als we later de videoband bekijken is mijn tevredenheid toch wel een beetje verdwenen. Ze werkte slordiger dan ik had gedacht en het geblaf van Flirt-le is continu op de achtergrond te horen, zelfs als de andere hun programma afwerken. Hier baal ik nog het meeste van, het begint de spuigaten uit te lopen. Maar hoe los ik dat op, wie heeft voor mij de oplossing?????????  Want dit moet toch op te lossen te zijn zonder dat ik haar moet gaan corrigeren want het is haar werklust waardoor zij zo gaat blaffen.

14-05-2006

Wat kan er toch een hoop veranderen in veertien dagen tijd. Wat is er nou gebeurt. Leo zei, “laat mij nou is even met haar trainen, kijken of dat ik iets kan met dat geblaf als het bij mij fout gaat, heb jij er geen last van met je training”. Wat gebeurde er; hij gaat het veld op met Flirt-le, zij begint zoals gewoonlijk direct met blaffen. Leo zegt met een duidelijk commando “stil”, ze valt stil en hij “volgt” een stukje, beloont haar uitbundig met de bal en de flos. Dit wordt nog een paar keer herhaalt en bij Flirt schijnt het kwartje te vallen, ze blijft aandachtig haar werk doen en blaft niet meer. Toen was ik aan de beurt, na de nodige instructie van wat Leo precies heeft gedaan, ging ik aan de slag met de G&G training. Tot mijn verbazing heb ik ook maar één keer “stil” hoeven zeggen. Veel gespeeld tussen de oefeningen door. Het was een korte training en na iedere oefening gestopt als het goed ging. De volgende dag was er geen training in Leiden maar ik wilde toch wel graag trainen om te kijken of het vandaag weer goed zou gaan. Even naar de vereniging gereden en Leo is weer als eerste begonnen, we zijn begonnen met een wild spel met bal en flos om Flirt wat op te winden en vervolgens begonnen met het “volgen”.één keer de “stil” en Flirt was weer aandachtig aan het werk zonder geblaf. Toen kon ik het overnemen met weer een stille Flirt-le. Donderdagavond bij de reguliere training op de HSVW was iedereen verbaast dat ze stil was. Hierna de maandag bij de vrije training was het eigenlijk voor ons alweer een gewoonte maar hoe zou het de volgende dag gaan in Leiden. Het zou kunnen zijn dat daar het geblaf weer begon omdat het van Flirt-le een gewoonte was om op een trainingveld te blaffen. Halverwege de les kwam een cursist naar me toe omdat het haar gelijk bij de eerste oefening (de verdraagzaamheid) al opgevallen was dat ze stil was. Na de les kwam de instructeur bij ons en vroeg, “wat kost dat nou zo’n stemband operatie? Wel duur, zeker”, ze heeft verbaasd gekeken, toen ik vertelde hoe we dit heb opgelost. We hebben ons nog dagen lopen afvragen waarom het met het simpele woordje “stil” het probleem is opgelost. De enige verklaring die we kunnen bedenken is dat Leo door de Siberians wordt beschouwd als de alfa en als deze gecorrigeerd worden staat Flirt altijd met neergeklapte oren om het hoekje te kijken wat er gebeurt en houdt zich duidelijk verdekt opgesteld tot het verbale corrigeren afgelopen is en daarna aarzelend komt aanlopen of dit alles ook voor haar geld. Flirt is onderdanig aan alle husky’s en als die al naar de baas luisteren is het misschien verstandig om het zelf ook maar te doen. Misschien is deze optie een geslaagde fantasie, maar wij kunnen niets anders bedenken. Afgelopen maandag heeft Leo de vrije training weer op video gezet, wat een rust en wat een verschil, de eerste keer met het proefexamen en deze beelden. Nu Flirt rustig is lijkt het wel of zij nog aandachtiger is gaan werken en zeker niet met minder plezier. 

29-05-2006

Ze is nog steeds stil, het is een genot om met haar te werken. Nog ruim veertien dagen en dan staat het examen voor de deur. Maar de training is toch een beetje aangepast want ze is weer eens loops geworden, juist nu het verdraagzaamheid een stuk beter ging moeten we weer naast de groep gaan trainen. We hopen dat het weer op tijd gestopt is zodat we dat voor het examen nog flink kunnen oefenen. Alle oefeningen zitten er redelijk goed in maar de fouten die gemaakt worden zijn debet aan mij, ja Bri heeft een beetje last van examenvrees.

 Terug naar: Trainingverslag 2006